Dit is New York

Taxi in New York

Taxi in New York

De taxi's in New York zijn een wereldwijd bekend icoon van de stad. Er zijn twee varianten, namelijk de gele en groene tacties. De gele taxi's (medaillon taxi's, deze hebben een medaillon op de taxi) kunnen overal in de vijf wijken van de stad mensen oppikken. De groene taxi's die nog niet zo lang bestaan (sinds 2013) kunnen passagiers oppikken in Upper Manhattan en de buitenwijken the Bronx, Brooklyn, Queens (niet bij het vliegveld) en Staten Island. Beide taxi's hebben dezelfde tariefstructuur. Taxi's worden door particuliere bedrijven uitgevoerd, en krijgen licensie van de New York City Taxi and Limousine Commission. Er zijn tienduizenden mensen in New York die bevoegd zijn om de gele taxi's te besturen. Er zijn ook Limousine taxi's, die zijn een stuk duurder dan de gewone taxi's, en ze hebben geen meter dus betaal je een vooraf afgesproken bedrag. Op het vliegveld JFK zijn veel taxi's te vinden voor een vast tarief naar Manhattan. 

Hoe werkt de taxi in New York

Als je een taxi ziet met een verlicht bordje op het midden van het dak dan is deze vrij, en dan kun je je hand op steken om de taxi aan te houden (als het bordje niet brand, dan is de taxi bezet). Als het "OFF DUTY" lampje brand, dan is deze taxi niet te gebruiken. 

Om aan te geven waar je heen wilt, geef je de kruising van de straat en de avenue op (dus niet een specifiek adres). 

Je betaalt in de taxi met bijvoorbeeld creditcard of contant geld. Het is gebruikelijk om fooi te geven als je contant betaalt, en als je met een creditcard betaald dan kun je een optie kiezen van een percentage fooi dat je wilt geven (20%, 25% of 30%, of je kunt zelf handmatig een ander percentage invoeren). 

Tarief Taxi New York

Het basistarief van de taxi ligt op $2,50 ($3,00 tussen 20:00 - 06:00 en $3,50 tijdens spitsuur op werkdagen tussen 16:00 - 20:00) en daar komt $0,50 cent bij per 1/5 mijl of iedere 50 seconden stilstand. Het tarief van Manhattan naar JFK Airport ligt op een vaste prijs van $52. Alle reizen naar Newark Airport kosten de prijs van de meter plus $17,50. Ook moet de passagier betalen als een deel van de route op een tolweg ligt. Gemimddeld kost een ritje met de taxi ongeveer $15 voor 5 mijl (ongeveer 8 kilometer).

Share this page