Dit is New York

Wijken

Wijken New York

De stad New York bestaat uit vijf districten (wijken, boroughs). In die boroughs liggen honderden verschillende buurten, velen met een eigen historie en karakter. Als deze buurten aparte steden zouden zijn, zouden vier van de vijf buurten zelfs behoren tot de tien meest dichtbevolkte steden in de Verenigde Staten. 

Manhattan is de meest dichtbevolkte wijk van New York en is de plek waar ook Central Park zich bevindt en vele wolkenkrabbers. Manhattan is het centrum van New York. Het grootste gedeelte van deze wijk ligt op Manhattan Island, aan de monding van de Hudson Rivier. Manhattan wordt ook gezien als het financiële centrum van de stad en bevast ook het hoofdkwartier van vele grote corporaties, universiteiten, de verenigde naties en vele culturele bezienswaardigheden. De wijk Manhatten is op te delen in Lower, Midtown en Uptown. Uptown Mahattan is door Central Park weer opgedeeld in de Upper East Side en de Upper West Side, en boven het park ligt Harlem. De overige vier wijken in New York worden ook wel onder de noemer 'outer boroughs' geschaard (buitenwijken). Op Manhattan vind je stadsdelen zoals China Town, SoHo en Little Italy. 

The Bronx is de meest noordelijke wijk van New York, en is ook de plek waar het Yankee Stadium staat. The Bronx is, afgezien van een klein stukje Manhattan, de enige sectie van de stad dat een deel is van het vaste land van de Verenigde Staten. Ook vind je hier de Bronx Zoo waar meer dan 6000 dieren zijn. The Bronx is ook de plek waar de rap en hip hop cultuur is ontstaan. 

Brooklyn is de wijk van New York met de meeste inwoners. Deze wijk ligt op het westerlijke puntj evan Long Island en was een onafhankelijke stad tot 1898. Deze wijk staat bekend om zijn etnische en culturele diversiteit en wijken met ieder hun eigen karakter. Deze wijk heeft een lange kustlijn met stranden, en ook is er Coney Island, een bekend pretpark. 

Queens ligt ten oosten van Brooklyn ook op Long Island en is qua oppervlakte de grootste wijk. Deze wijk heeft ook een zeer diverse etniciteit. Deze wijk bestaat van oorsprong uit een aantal dorpjes die gesticht zijn door Nederlanders. In deze wijk liggen twee vliegvelden van New York namelijk LaGuardia Airport en het John F. Kennedy International Airport (JFK). 

Staten Island is verbonden met Brooklyn door de Verrazano-Narrows Bridgde en met Manhatten door de gratis Staten Island Ferry. De Staten Island Ferry is een van de belangrijkste populaire toeristische attracties, door het uitzicht op het Vrijheidsbeeld, Ellis Island en Lower Manhatten. 

Share this page