Dit is New York

Metro in New York

Metro New York

Het metronetwerk van New York is een van de grootste ter wereld. Met de metro kom je in de wijken The Bronx, Manhattan, Brooklyn en Queens. MTA New York City Transit exploiteert het metronetwerk. In New York zijn meer dan 450 stations, waarvan veel in de wijk Manhattan ondergronds lopen, maar in sommige buitenwijken zijn ze bovengronds. 

Door Manhattan lopen de noord-zuidtunnels, die liggen elk onder een van de 'avenues'. Er zijn lijnen met letters (A, B, C, D, E, F, G, J, L, M, N, Q, R en Z) en met nummers (1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7). Ook zijn er nog shuttlediensten met de letter S. Lijnen vormen weer bundels, die een kleur krijgen. Zoals de bundel Broadway/7th Avenue de kleur rood heeft. 

Hoe werkt de metro in New York

Het voordeel van de metro is dat deze 24 uur per dag rijdt (wel minder frequent in de nacht). In veel stations kun je een gratis plattegrond krijgen van de metro. Ook kun je deze onderaan de pagina downloaden. Op de plattegrond vind je haltes met een zwarte stip, dit zijn haltes van de 'local trains'. Bij een witte stip gaat het om een halte van de express train. Local trains stoppen dus op alle haltes op de routes maar de express trains niet. 

Om naar de metro te gaan haal je je MetroCard door het kaartslot aan de bovenkant van het poortje. Je kunt doorlopen als het poortje groen wordt en 'GO' zegt. Volg vervolgens de bordjes voor de metro-route die je wilt nemen. Bij het perron vind je borden die je vertellen welke metro's er stoppen en welke kant ze op gaan, zoals Uptown (noordelijk), Downtown (zuidelijk) of Brooklyn. 
In het algemeen rijden de treinen elke 2 tot vijf minuten in de spits, en gedurende de rest van de dag iedere 5 tot 10 minuten. 's Nachts rijden de metro's minder vaak, ongeveer iedere 20 minuten. 

Veel van de stataions hebben elektrische borden die je vertellen wanneer er een metro aankomt. Dit bord vertelt je ook of de trein 'uptown' of '' downtown' gaat en je hoort herhaaldelijk een geluid om je te attenderen dat er een metro aankomt. De voorkant van iedere metro laat een routenummer of letter zien. 

Many of our stations have electronic annunciator signs that tell you when a train is coming. The sign is usually located near the Off-Hour Waiting Area, and also indicates if the train is traveling "uptown" or "downtown". You will hear a repetitive beeping sound to alert you that a train is about to arrive.

Metrokaartje

Vaak is er bij een station ook kaartverkoop (bemand of machine). De MetroCard is de chipkaart die voor de metro in New York gebruikt wordt. 
Een enkel ritje met de MetroCard kost $2,50. 
Als je een los kaartje koopt bij een machine (dus niet een chipkaart) dan kost een Single Ride (enkele rit) $2,75.
Kinderen tot 44 inch (ongeveer 112 cm) reizen gratis mee met een betalende volwassene. 

De verschillende soorten kaartjes op een rij:

Pay-Per-Ride Metrocard

Koop zoveel ritjes als je wilt. Je kunt de MetroCard kopen bij een bemande kaartverkoop ($5 - $80) of bij een kaartverkoopmachine ($5 - $100). Als je $5 of meer op je kaart zet krijg je 5% bonus. De MTA rekent $1 voor een nieuwe kaart. Doro je bestaande kaart te hergebruiken voorkom je deze toeslag. Met deze kaart betaal je dan gewoon per rit door in- en uit te checken ($2,50 per rit)

Unlimited Ride Metrocard

Koop een ongelimiteerd aantal metro en busritten voor een vaste prijs. Kies uit een 7-daagse ($30) of 30-daagse ($112) kaart. De dagen gaan in op het moment dat je je MetroCard voor het eerst langs een poortje haalt. De Unlimited Ride Metrocard is voordelig vanaf het moment dat je 13 of meer ritten gebruikt in een week tijd.

Share this page