Dit is New York

Vrijheidsbeeld

Vrijheidsbeeld New York

Het vrijheidsbeeld is een neoclassicistisch sculptuur, in het midden van New York in de wijk Manhattan. Het beeld is ontworpen door Frédéric Auguste Bartholdian en het was een gift aan de Verenigde Staten van de Fransen, als teken van vriendschap en voor de viering van de onafhankelijkheidsverklaring. Inclusief sokkel is het beeld maarliefst 93 meter hoog! 

Het beeld is geplaatst in juni 1886, en is sinds 1924 bestempeld als een nationaal monument. Sinds 1984 staat het beeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het beeld heet officieel La Liberté éclairant le monde (Vrijheid dat de wereld verlicht), of in het Engels Liberty Enlightening the World. Het beeld is een vrouw welke Libertas representeert, de Romeinse God van de vrijheid. Een gebroken ketting ligt bij haar voeten. Het beeld is een icoon van vrijheid in de Verenigde Staten. 

Het beeld ligt op Liberty Island, ten zuiden van Ellis Island. Het kost geen geld om naar het Vrijheidsbeeld te gaan, maar het kost wel iets om van de veerboot gebruik te maken die je naar het eiland brengt. De veerboot vertrekt van Liberty State Park in Jersey City en Battery Park in Lower Manhatten. Je ondergaat een veiligheidscheck als je aan boord gaat. Als je de kroon van het beeld in wilt, dan moet je een speciaal ticket kopen, welke tot een jaar van te voren gereserveerd kan worden. In totaal worden er 240 mensen per dag toegelaten, en je mag alleen medicatie en een camera meenemen. 

Share this page